Welleniuksesta Vaakunaan kirjan julkistustilaisuus Verstaalla


Vanhat Velot ry on kustantanut Mikko Kylliäisen kirjoittaman teoksen Hämeenlinnan pyöräilyhistoriasta.Teos julkistiin lauantaina 7.12.2013 Linnan Pyöräverstaalla, Viipurintie 4, Hämeenlinna.


Welleniuksesta Vaakunaan

Hämeenlinnalaisia polkupyöräilijöitä, pyörämerkkejä ja pyöräkauppiaita 1886–1973

Hämeenlinna tunnetaan koulu- ja varuskuntakaupunkina, mutta se voisi olla tunnettu myös polkupyöristään. Linna ja Aulanko ovat paitsi kaupungin tunnettuja nähtävyyksiä, myös Hämeenlinnassa aikanaan koottujen polkupyörien merkkejä. Kuuluisin hämeenlinnalainen polkupyörämerkki oli G. A. Karlssonin polkupyöräliikkeen kokoama Rekord Extra.

Hämeenlinnalaisen polkupyörän tarina alkaa 1800-luvun lopulta, jolloin seppä Wellenius valmisti korkeita polkupyöriä. Sellaisilla ajelivat Suomen kasarmin upseerit ja lyseon pojat. Kun polkupyörä 1900-luvun alkuun mennessä sai nykyisen muotonsa, sillä ryhtyivät kulkemaan niin koululaiset ja kätilöt kuin maisterit ja senaattoritkin.

Polkupyörien kasvava kysyntä synnytti tarjontaa ja välillä ankaraakin kilpailua. Polkupyöräkauppiaat saattoivat erottua toisistaan kokoamalla kotimaisista tai ulkomaisista osista omia merkkejään. Hämeenlinnasta niitä tunnetaan yli 20.

Polkupyörän historiasta Hämeenlinnassa kirjan kirjoittanut tekniikan lisensiaatti Mikko Kylliäinen on tutkinut pyöräilyn historiaa 15 vuotta ja julkaissut kymmeniä artikkeleita pyöräilyn historiasta Suomessa sekä kotimaisilla että kansainvälisillä julkaisufoorumeilla. Hän on myös toimittanut Kalle Kajanderin ja I.K. Inhan 1800-luvun lopulla laatimat kertomukset pyöräretkistään kirjoiksi. Mikko Kylliäinen on tutkinut myös pyöräilyn historiaa Virossa. Koulunsa hän on käynyt Hämeenlinnassa, jossa hän asui vuosina 1979–1990.

Kirjan julkaisija Vanhat Velot ry on pyörävanhusten ystävien, keräilijöiden ja kuljettajien yhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää polkupyörien, polkupyöräteollisuuden ja pyöräilyn historian harrastamista ja tutkimusta, levittää tietoa niistä sekä virkistää ja vaalia pyöräilykulttuuria. Yhdistys on aiemmin julkaissut mm. teoksen Suomalaisia polkupyörämerkkejä. Lisäksi se kustantaa neljästi vuodessa ilmestyvää Pikajalka-lehteä.

Lisätietoja Vanhat Velot ry,

Markku Lahtinen, puh. 0505969124

Mikko Kylliäinen puh. 0405336919

ISBN 9789529330911

Comments are closed.